Certificatie naar SQL Server 2012 upgraden

Gepubliceerd op 6/2/2013

Zoals vorige keer beloofd iets over het upgraden van bestaande certificatie naar een SQL Server 2012 certificaat.

 

Vroeger was het gebruikelijk dat één examen nodig was om een certificaat te upgraden naar een nieuwe versie. Maar tegenwoordig, mede door de nieuwe structuur, is het net iets ingewikkelder geworden.

 

Vanuit elk MCTS op SQL Server 2008 (dus het maakt niet uit of je Database Administrator, Database Developer of Business Intelligence Developer bent) moet je twee examens doen om MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) SQL Server 2012 te worden:

- examen 457 (Transition Your MCTS on SQL Server 2008 to MCSA: SQL Server 2012, Part 1)

- examen 458 (Transition Your MCTS on SQL Server 2008 to MCSA: SQL Server 2012, Part 2)

 

Als je al een MCITP certificatie hebt, kun je upgraden naar één van de varianten van MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert) afhankelijk van de MCITP die je hebt. Maar altijd moet je eerst de twee bovengenoemde upgrade examens doen.

 

Daarna kun je van MCITP Database Administrator 2008 of Database Developer 2008 naar MCSE Data Platform certification met:

- examen 459 (Transition Your MCITP on SQL Server 2008 to MCSE: Data Platform)

 

Of van MCITP Business Intelligence Developer 2008 naar MCSE Business Intelligence certification met:

- examen 460 (Transition Your MCITP: Business Intelligence Developer 2008 to MCSE: Business Intelligence)

 

Voor MCSM (Microsoft Certified Solutions Master) bestaat geen upgrade pad. Voor deze certificatie geldt tegenwoordig dat je elke drie jaar opnieuw examen moet doen om de certificatie te behouden. Je upgrade dus vanzelf naar de recentste technologie.

 

Ook de MCA (Microsoft Certified Architect) certificatie is niet afhankelijk van een specifieke SQL Server versie maar is een uiting van waardering voor je gehele carrière op het gebied van SQL Server.

 

In een plaatje samengevat:

Ten opzichte van het 'normale' certificatie traject hoef je dus 1 examen minder te doen om MCSA te worden en ook één examen minder om tot MCSE te komen. Dat is dus een besparing van 33% voor MCSA en 40% als je van een MCITP naar MCSE gaat. Nadeel van het upgrade pad volgen kan zijn dat er iets minder standaard cursus materiaal te vinden is. Aan de andere kant is het voorbereidingsmateriaal van de 'gewone' certificatie natuurlijk prima te gebruiken om je voor te bereiden op het upgrade examen.

 

Welk pad je ook kiest: veel succes!

 

Terug naar Artikelen

Stuur een e-mail